woensdag 7 augustus 2013

 Stand van zaken "De Weddenschap" 

 De voorbereidingen zijn in volle gang om op woensdag 18 september echt van start te gaan met de derde editie van de leescampagne voor vmbo en mbo.

Drie nieuwe BN’ers staan in de startblokken om de leerlingen uit te dagen mee te doen aan De Weddenschap. De opdracht is nog steeds: lees drie boeken in een half jaar tijd. 


Dit zijn de BN’ers en hun boeken :
Mamoun Elyounoussi (acteur, bekend van o.a. de films Polleke en Pizzamaffia) leest:
            - Khalid Boudou - Iedereen krijgt klappen
            - Vrank Post - Bad boys for life!
            - Elise Fontenaille - De jongen die vliegtuigen jatte
Pierre Wind (topkok, mbo-docent, presentator, schrijver van kookboeken) leest:
            - Walter Isaacson - Steve Jobs, de biografie
            - Herman Koch - Het diner
            - Koen Pijnenburg - Apps maken voor de iPhone
Stacey Rookhuizen (ondernemer, presentatrice, jurylid…) leest:
             - Do van Ranst/Maarten van Hove - Showbizzkiss
             - Bram van Montfoort - Een jaar offline 

             - Weldon Owen en Jane Aldridge - Style Yourself

Positieve leeservaringen
De Weddenschap is een laagdrempelige leescampagne, richt zich op ‘aarzelende lezers’ en gaat uit van het principe van reader development. Het vergroten van plezier en vertrouwen in lezen en het bieden van positieve leeservaringen staan daarbij centraal. Dit zijn belangrijke voorwaarden om leerlingen die weinig of nooit lezen kennis te laten maken met boeken. Met de leesattitude van Nederlandse 15-jarigen is het slecht gesteld (PISA 2009). De Weddenschap wil een bijdrage leveren aan een betere leesmotivatie en meer leesplezier.

Wat mag je lezen voor de Weddenschap?
Het motto van De Weddenschap is ‘wat je leest, ben je zelf’. Leerlingen die kiezen voor boeken die passen bij hun eigen interesses doen eerder positieve leeservaringen op. U ziet dat terug in de boekkeuzes van de BN’ers. Pierre Wind is niet zo’n fictielezer, vandaar dat hij koos voor een boek over het maken van apps en de biografie van Steve Jobs. Stacey Rookhuizen is gek op mode en wilde graag ‘Style Yourself’ op haar lijstje. Leerlingen die deelnemen aan De Weddenschap mogen alles lezen, als het maar Nederlandstalig is en passend bij hun leeftijd. Natuurlijk kunt u richtlijnen geven en mag u eisen stellen aan de leerlingen. Belangrijk is wel leerlingen boeken te adviseren die in hun interessesfeer liggen.

Materialen
Ook dit jaar zijn de materialen voor De Weddenschap weer gratis. U betaalt slechts de verzendkosten. De papieren materialen bestaan uit de leerlingenbrochure en de poster op A2-formaat. U kunt nu al materialen bestellen.

Vanaf eind augustus kunt u de volgende materialen downloaden:
- de contractposter (waarop de leerlingen met hun klas hun deelname aan de Weddenschap kunnen bekrachtigen door het zetten van een handtekening)
- een registratieposter (waarop de gelezen boeken kunnen worden bijgehouden)
- lessuggesties (nieuw!)
- de brochure ‘Meer lezen, beter in taal – vmbo’ (voor de broodnodige achtergrondinformatie)

Website
De website wordt momenteel achter de schermen aangepast. Nadat leerlingen zich hebben aangemeld kunnen ze registreren welke boeken ze hebben gelezen. Er wordt ook gevraagd naar hun mening. Als u zich als docent heeft geregistreerd kunt u met de inlogcode die u nog ontvangt zien welke boeken uw leerlingen gelezen hebben.
De website biedt leerlingen de mogelijkheid boeken te zoeken via diverse boekenzoeksites.
Boekenzoeker.org en Leeskr8.nl sluiten het meest aan bij de beleving van de leerlingen.
Op de site verschijnen regelmatig berichten en filmpjes over de BN’ers en de boeken die zij lezen. De Weddenschap is ook te volgen op facebook en twitter. Voor u is er de facebookcommunity ‘Lezen in het vmbo’.


Laagdrempelig, maar niet vrijblijvend
De Weddenschap is een laagdrempelige leescampagne. Zodra De Weddenschap aan leerlingen wordt aangeboden als een vrijblijvende aangelegenheid, dan blijkt het doel echter niet bereikt te worden. Veel leerlingen schrijven zich aan het begin in, maar registreren in de rest van de zes maanden geen boeken. Sommige scholen hangen de poster op en delen de brochures uit en melden De Weddenschap bij hun leerlingen. Dat is uiteraard niet voldoende om lezen echt van de grond te krijgen. Gelukkig maken steeds meer scholen gebruik van werkvormen als voorlezen en vrij lezen. Samen met spreken over boeken zijn dit belangrijke voorwaarden om lezen interessant te maken en te houden. Daarnaast kan gedacht worden aan diverse verwerkingsvormen.
Nieuw bij De Weddenschap dit jaar zijn de lessuggesties die te downloaden zijn van de website. Maar de Weddenschap kan ook eenvoudig worden gekoppeld aan leesactiviteiten die de school toch al doet of die in de lesmethode aan de orde komen. De leerlingen worden uitgedaagd door de BN’ers, maar de echte uitdagers zijn natuurlijk de medeleerlingen en de docent.

Aftrap
De drie BN’ers trappen in september De Weddenschap feestelijk af. Dat is de officiële landelijke start. Uiteraard kun je zelf  De Weddenschap ook met een feestje beginnen. Overigens is later instappen ook een mogelijkheid, maar de deadline van De Weddenschap is 20 maart 2014.

Afsluiting
De Weddenschap kende tot nu toe geen landelijke afsluiting. Om toch vorm te geven aan een afsluiting van De Weddenschap kunt u suggesties voor kleinschalige afsluitingen door te geven aan lezenvoordeweddenschap@gmail.com . Het gaat dan om slotacties die scholen, liefst in samenwerking met bibliotheken, kunnen uitvoeren.
 

Nieuw
De Weddenschap Prijs voor intermediairs
Om ook de intermediairs - bibliotheekmedewerkers, mediathecarissen en docenten – uit te dagen looft Stichting Lezen drie boekenbonnen uit (van 50, 30 en 20 euro).
De opdracht luidt: lees drie boeken in een half jaar tijd en geef de titels door aan lezenvoordeweddenschap@gmail.com. 

Stichting Lezen controleert natuurlijk wel of u de boeken echt gelezen heeft. :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.